Μέτρα με τα δικά σου μέτρα – RealLifeTalks #1

Tις προάλλες βρέθηκα σε μία συνάντηση συνεργατών μας. Κεντρικός προβληματισμός στο τραπέζι, λίγο παραδίπλα από την πρωτοχρονιάτικη πίτα, ήταν ότι “…πολλές φορές βλέπω άλλους γύρω μου να προχωρούν και να δημιουργούν επιτυχημένες σταδιοδρομίες, και τα βάζω με τον εαυτό μου. Νιώθω ότι κάτι δεν κάνω σωστά ή κάτι δεν έχω”.

Σήμερα μιλάμε για τα “μέτρα”.

Έχεις βρεθεί ποτέ σε αντίστοιχη φάση; Εγώ ναι, και έχω να τη θυμάμαι, γιατί με δίδαξε κάτι σημαντικό.

Πράγματι μπορεί να μην κάνεις κάτι σωστά (και να χρειάζονται ορισμένες διορθωτικές κινήσεις) ή να μην έχεις (ακόμα) τις δεξιότητες που χρειάζονται για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρότι πολλά μπορούν να ειπωθούν για την διαχείριση χρόνου και την στοχοθέτηση, στο σημερινό RealLifeTalk Post θέλω να επικεντρωθώ σε άλλο σημείο αυτού του προβληματισμού.

Συγκρίνοντας τους εαυτούς μας με άλλους, είναι σαν να μετράμε τη δική μας ζωή με τα δικά τους μέτρα. Έτσι μπαίνουμε σε μία παράδοξη σύγκριση ετερόκλητων στοιχείων, τα οποία εξ ορισμού δεν είναι συγκρίσιμα.

Όταν βρέθηκα σε εκείνη την “παράδοξη” φάση σύγκρισης, υπήρξε κάτι που με βοήθησε να βγω από εκεί.  Κάθισα μπροστά από ένα λευκό χαρτί και κατέγραψα τι είναι σημαντικό για εμένα και ποιες είναι οι δικές μου αξίες. Μάλιστα τις έβαλα και σε σειρά προτεραιότητας από την σπουδαιότερη προς την λιγότερο σημαντική.

Ποιό είναι το συμπέρασμα;

Πολλές φορές ο άνθρωπος με το αποτέλεσμα, τη ζωή και τα κατορθώματα του οποίου συγκρίνουμε τη δική μας ζωή, είναι πολύ πιθανό να μην έχει καν το ίδιο αξιακό σύστημα με εμάς.  Να μην μετρούν με τον ίδιο τρόπο αυτά που μετρούν για εμάς. Τελικά μπορούμε να συγκρινόμαστε με κάτι τόσο ανόμοιο; Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε. Μοιάζει άτοπο. Και άδικο.

Μπορούμε μόνο να παρακινούμαστε από τα αποτελέσματα κάποιου και να εμπνεόμαστε από την πορεία του. Οι επιτυχίες άλλων ανθρώπων είναι εκεί για να μας δείχνουν το μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης και την αξία της ανάληψης της προσωπικής ευθύνης.

Στις μέρες μας στα social media όλα παρουσιάζονται καλογυαλισμένα και φιλτραρισμένα (και ας έχουν “#” το #nofilter). Όλα είναι ήδη επιτυχημένα, απροβλημάτιστα και άκοπα. Όλοι μιλούν για τον τελικό προορισμό της επιτυχίας τους, ελάχιστοι μοιράζονται τη διαδρομή και τις υπερβάσεις που χρειάστηκε να κάνουν. Ας μην μπούμε σε αυτό εμείς. Ας κρατήσουμε την δημιουργική πλευρά των social media, η οποία είναι όντως ουσιαστική, όταν το μήνυμα που θέλουμε να μοιραστούμε είναι αντίστοιχο.

Μιας και βρισκόμαστε στην αρχή μίας χρονιάς και μίας δεκαετίας, εύχομαι το μήνυμα που θέλεις να μοιραστείς με τους ανθρώπους γύρω σου και το αποτύπωμα που θέλεις να αφήσεις τα επόμενα χρόνια, να φτάσουν εκεί που εσύ θέλεις. Να κοιτάς γύρω σου όχι για να συγκρίνεσαι, αλλά για να βρίσκεις παρέα να συμπορεύεσαι.

Σε ευχαριστώ που ήσουν και σήμερα εδώ!

Φιλικά,

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About the author : Paraskevi Katsanaki