Mentoring #4 - Πως συμβάλλει στη γυναικεία ενδυνάμωση

Mentoring #4 – Πως συμβάλλει στη γυναικεία ενδυνάμωση

Ξεκίνησα να διαβάζω περισσότερα για το mentoring – συμβουλευτική καθοδήγηση τα τελευταία χρόνια. Όταν πρωτοξεκίνησα την σταδιοδρομία μου, τους ανθρώπους που έπαιξαν για εμένα τον ρόλο μέντορα, τους αποκαλούσα “δασκάλους”. Δεν γνώριζα τότε ούτε ότι αυτό λεγόταν mentoring, και βέβαια ούτε ότι αποτελεί σύγχρονη πρακτική επαγγελματικής ανάπτυξης ή γυναικείας ενδυνάμωσης.

Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για την αξία του mentoring.  Πως συμβάλλει στην εξέλιξη ενός επαγγελματία και πως μπορούμε να εντοπίσουμε τον σωστό μέντορα για εμάς. Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο στα σημεία εκείνα που καθιστούν το mentoring-συμβουλευτική καθοδήγηση τόσο σημαντικό, ειδικά για τις γυναίκες και ειδικά σήμερα.

Το σημερινό πλαίσιο

Για αρχή ας δούμε το πλαίσιο που ισχύει σε διάφορα εργασιακά ή επιχειρηματικά περιβάλλοντα.

Παρόλο που οι γυναίκες στις μέρες μας αποτελούν σχεδόν το μισό του εργατικού δυναμικού, δεν παρατηρείται η ίδια αναλογία στις αντίστοιχες ηγετικές θέσεις. Που σημαίνει ότι, ενώ οι γυναίκες μορφώνονται, αποκτούν δεξιότητες και εντάσσονται στην αγορά εργασίας, για κάποιο λόγο φαίνεται να “εξαφανίζονται” από ένα σημείο και έπειτα. Αυτό έχει σαν συνέπεια στις υψηλές επιτελικές θέσεις να βλέπουμε σχεδόν αποκλειστικά άνδρες.

Κάτι άλλο που παρατηρείται είναι ότι οι γυναίκες “δεν παίζουν” με ίσους όρους με τους άνδρες. Πολλές είναι οι εμφανείς ή συγκαλυμμένες πρακτικές διακρίσεων που λειτουργούν εις βάρος των γυναικών. Κάποιες μπορεί να συνδέονται με συμπεριφορές άλλες και με διαδικασίες. Αυτό μπορεί να αφορά έμφυλα στερεότυπα, προκαταλήψεις και συμπεριφορές, ή τη δημιουργία δικτύων networking για τους άνδρες από τα οποία εξαιρούνται οι γυναίκες. Θα βρεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά στην έρευνα που διεξήχθη από το LeanIn.org και τη McKinsey (Women In the Workplace Report).

Εάν στα παραπάνω προστεθούν και οι δυσκολίες εξεύρεσης πόρων είτε αυτό αφορά σε χρηματοοικονομική βοήθεια (προκύπτει λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε κονδύλια) είτε σε χρόνο (πηγάζει από τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών που επιβάλλει αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις), τότε καταλαβαίνουμε γιατί το mentoring μπορεί να έχει τόσο μεταμορφωτική επίδραση σε όποια φάση της καριέρας της κι αν βρίσκεται μία γυναίκα.

Πως συμβάλλει στη γυναικεία ενδυνάμωση σε προσωπικό επίπεδο:

  • Βελτιώνει την ικανότητα μας να προωθούμε τον εαυτό μας και τα επιτεύγματα μας

Πρόσφατα στο workshop #IamRemarkable (συνδιοργάνωση της Google και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) γυναίκες από διάφορους χώρους και σε διαφορετική φάση της καριέρας μας είχαμε τη δυνατότητα να “βάλουμε στο μικροσκόπιο” κάτι που παρατηρείται στις γυναίκες επαγγελματίες. Πρόκειται για την feminine modesty. Τη μετριοφροσύνη, δηλαδή, που αναμένεται να επιδείξει κυρίως μία γυναίκα επαγγελματίας, ώστε να μην θεωρηθεί αλαζονική, επιθετική, υπερβολική και όποιο άλλο επίθετο κατά καιρούς προσάπτεται σε μία γυναίκα, η οποία παρουσιάζει τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες με αυτοπεποίθηση. Ένας μέντορας, και κυρίως μία γυναίκα μέντορας, μπορεί να δουλέψει με μία γυναίκα επαγγελματία σε αυτό, δείχνοντάς της δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το να μιλά για τη δουλειά της ή τις επαγγελματικές της φιλοδοξίες με σιγουριά είναι κάτι θεμιτό. Δεύτερον, τον τρόπο να το κάνει.

  • Δημιουργεί ένα δίκτυο γνωριμιών

Ένα δίκτυο γνωριμιών είναι σημαντικό για κάθε επαγγελματία, πόσο δε μάλλον για τις γυναίκες επαγγελματίες ή επιχειρηματίες.  Η συνεργασία με τον ή την μέντορά της, θα προσφέρει στην mentee την ευκαιρία να εμπλουτίσει τον κύκλο επαφών της. Με αυτό τον τρόπο, καθίσταται περισσότερο “ορατή” στον χώρο που θέλει να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά. 

  • Βοηθά να μένουμε εστιασμένες στον στόχο μας

Λόγω των πολλαπλών ρόλων και υποχρεώσεων που έχει μία γυναίκα στην εκτός δουλειάς ζωή της, είναι πιο πιθανό να θέσει έναν επαγγελματικό στόχο και στην συνέχεια να τον αμελήσει. Οι γυναίκες ευκολότερα μεταθέτουν την εστίαση τους, και αυτό είναι κάτι που το είδαμε να συμβαίνει έντονα και μεγεθυμένα κατά την περίοδο του Covid-19. Γυναίκες επαγγελματίες που έμειναν στο σπίτι μαζί με όλη την υπόλοιπη οικογένεια, να θέτουν σε δεύτερο πλάνο ή να μεταθέτουν επ’ αόριστον τους επαγγελματικούς τους στόχους.

Εδώ ο μέντορας θα παίξει τον ρόλο της “υπενθύμισης”. Με την καθοδήγησή του θα υπενθυμίσει στην mentee το όραμά της, κρατώντας την ενεργή προς την κατεύθυνση που αρχικά είχε ορίσει.

Πως συμβάλλει στη γυναικεία ενδυνάμωση σε κοινωνικό επίπεδο:

  • Δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες

Είναι κάτι που λειτουργεί αθροιστικά και μπορεί να έχει τεράστια επίδραση. Πολλές γυναίκες αποφασίζουν να φύγουν από έναν οργανισμό ή να “βολευτούν” με λιγότερα. Ο λόγος; Επειδή συχνά νιώθουν ότι δεν έχουν πρόσβαση στις ίδιες ευκαιρίες ή τα ίδια εργαλεία εξέλιξης της καριέρας τους. Αναπτύσσοντας μία σχέση συμβουλευτικής καθοδήγησης, έχουν σίγουρα περισσότερες πιθανότητες να εξελίξουν την παρουσία τους στον χώρο που δραστηριοποιούνται.

Σίγουρα δεν θα προχωρήσουν όλες οι γυναίκες σε υψηλές θέσεις. Όμως αρκετές τελικά θα το κάνουν. Και στην πορεία θα αναλάβουν και εκείνες τις δικές τους συμβουλευόμενες – mentees, και ο κύκλος θα συνεχίστει και θα μεγαλώσει. Έτσι, η διαδικασία του mentoring ιδωμένη συνολικά, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε ολοένα και περισσότερες γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε επαγγελματικές ευκαιρίες.

  • Ανοίγει το δρόμο για την ανάληψη ηγετικών ρόλων

Συνδέεται άρρηκτα με το προηγούμενο. Είδαμε και σε προηγούμενα άρθρα ότι η συμβουλευτική καθοδήγηση είναι καθοριστική για την επιτυχημένη πορεία νέων επαγγελματιών γυναικών. Ο άνθρωπος, που θα διαδραματίσει επιτυχημένα τον ρόλο του μέντορα, είναι σε θέση να προσφέρει σημαντικές γνώσεις για το πως λειτουργούν τα πράγματα στην αγορά. Τι είναι ηγεσία και πως ασκείται επιτυχημένα. Επίσης, θα σε ενθαρρύνουν να αναζητήσεις ευκαιρίες εξέλιξης και θα σου δείξουν τα εργαλεία για να τις αξιοποιήσεις. Θα σου πουν πότε είσαι έτοιμη για το επόμενο βήμα και μάλιστα πως να το κάνεις με αυτοπεποίθηση.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Περισσότερες γυναίκες που βλέπουν τον εαυτό τους σε υψηλές, ηγετικές θέσεις. Κάτι που πάλι λειτουργεί εκθετικά….περισσότερες γυναίκες σε υψηλές θέσεις, σημαίνει ότι περισσότερες γυναίκες ταυτίζονται με το παράδειγμά τους και το επιζητούν για τις ίδιες. Θα λέγαμε ότι το mentoring – συμβουλευτική καθοδήγηση αποτελεί έναν δυναμικό τρόπο να κλείσει το χάσμα μεταξύ των φύλων στην ηγεσία.

  • Ανοίγει το δρόμο της επιχειρηματικότητας για περισσότερες γυναίκες

Οι γυναίκες που παίρνουν τον έλεγχο της οικονομικής τους κατάστασης και του μέλλοντός τους, δεν γίνονται απλώς τα πρότυπα και άλλων γυναικών. Το κυριότερο είναι ότι αναλαμβάνοντας ρόλο μέντορα σε μία σχέση mentoring, μπορούν να ανοίξουν το δρόμο της επιχειρηματικότητας και σε άλλες γυναίκες.

  • Συμβάλλει στη συζήτηση για την ισότητα και τη συμπερίληψη στο εργασιακό περιβάλλον

Αυτό είναι πιθανά ένα έμμεσο όφελος από τη διαδικασία της συμβουλευτικής καθοδήγησης. Παρόλ’ αυτά είναι ικανό να μας δώσει τη μεγάλη εικόνα. Όσο περισσότερες γυναίκες βρίσκονται στην αγορά εργασίας, και μάλιστα σε θέσεις ευθύνης, τόσο καλύτερα θα εκφράζονται και οι δικές τους ανάγκες. Έτσι, θα δημιουργούνται περιβάλλοντα εργασίας πιο “φιλόξενα” και συμπεριληπτικά για όλους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σταθώ στην αξία που έχει να συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία του mentoring είτε ως mentors είτε ως mentees. Δεν συμβάλλουμε έτσι μόνο στη γυναικεία ενδυνάμωση, αλλά και στη δημιουργία οργανισμών και ομάδων πιο ολοκληρωμένων.

Εάν βρήκες το άρθρο χρήσιμο, προώθησε το σε κάποιον ή κάποια που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα γι’ αυτό το θέμα. Εάν έχεις χάσει τα προηγούμενα άρθρα σχετικά με το Mentoring, ξεκίνησε διαβάζοντας το πρώτο ΕΔΩ.

Άφησε στα σχόλια τη δική σου εμπειρία είτε ως mentor είτε ως mentee.

Καλή συνέχεια σε ό,τι καταπληκτικό κάνεις,

Paraskevi Handwritten Signature

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About the author : Paraskevi Katsanaki