Mentoring [#3]- Πως θα βρεις τον κατάλληλο μέντορα για εσένα

Mentoring [#3]- Πως θα βρεις τον κατάλληλο μέντορα για εσένα

Ποιο είναι ένα από τα μυστικά επιτυχίας των επιτυχημένων ανθρώπων, ανεξάρτητα από τον χώρο που δραστηριοποιούνται; Τι θα έλεγαν, εάν είχατε μία προσωπική συζήτηση και μπορούσες να τους ρωτήσεις; Ότι ανεξάρτητα από το ποια είσαι, από που έρχεσαι, ή ποια είναι τα επιτεύγματα σου μέχρι σήμερα, η συμβουλευτική καθοδήγηση από τον κατάλληλο μέντορα είναι πάντα ένας παράγοντας ανεκτίμητης αξίας για την επιτυχία σου. Πιθανά να έλεγαν ότι όσο πιο πολύ προχωράς, τόσο ακόμα πιο σπουδαία είναι η παρουσία ενός μέντορα στην ζωή σου. Σε αυτό το άρθρο μπορείς να πάρεις ιδέες για να βρεις τον κατάλληλο μέντορα για εσένα.

Στα δύο προηγούμενα άρθρα της ενότητας είδαμε τι είναι mentoring – συμβουλευτική καθοδήγηση και ποιός είναι ο ρόλος ενός μέντορα, καθώς και ποιά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά σε έναν/μία μέντορα που θα σε κάνουν να νιώσεις ότι “αυτός είναι ο άνθρωπος σου”.

Εφόσον υπάρχει η φιλοσοφία της διαρκούς αναβάθμισης των γνώσεών σου, υπάρχει ήδη ένα πολύ γόνιμο έδαφος για μία σχέση mentor – mentee. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από την παραδοχή ότι όντως μπορείς να ωφεληθείς από μία τέτοια σχέση. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του να βρεις τον κατάλληλο για εσένα μέντορα.

Πως θα βρεις τον/την κατάλληλη μέντορα για εσένα

Διανύουμε μία περίοδο, στην οποία συμβαίνει κάτι καταπληκτικό. Πότε δεν ήταν ευκολότερο να έρθεις σε επαφή με έναν πετυχημένο άνθρωπο και να μπορείς να μαθαίνεις από την εμπειρία του!!! Θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε το mentoring σε “παραδοσιακό” και “ψηφιακό”. Μάλιστα το digital ή virtual mentoring γίνεται όλοενα και πιο διαδεμένο σαν πρακτική.

“Παραδοσιακή”, αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι για να τη διαχωρίσουμε από την ψηφιακή, είναι η σχέση με τον/την μέντορά μας, που αναπτύσσεται δια ζώσης και έχει να κάνει με συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται ζωντανά, από κοντά. Το digital mentoring είναι η σχέση που αξιοποιεί την τεχνολογία για να μας φέρει σε επαφή με τον “εικονικό” ή “ψηφιακό” μας μέντορα. Δηλαδή με κάποιον που γνωρίζουμε κυρίως μέσα από το περιεχόμενο που μοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποια άλλη πλατφόρμα (YouTube/ Soundcloud αν πρόκειται για podcast), κάποια online σεμινάρια ή μαθήματα, ή/και το blog του. Μπορεί να ξεκινήσει έτσι και να συνεχιστεί ακόμα και σε επίπεδο ατομικής καθοδήγησης, μέσω της τεχνολογίας. Το πλεονέκτημα αυτής της πρακτικής είναι ότι καταρρίπτει διάφορους περιορισμούς (γεωγραφικούς, διάθεσης χρόνου, κλπ). Σαν mentee, έχω δοκιμάσει και τις δύο επιλογές και ξέρω ότι αποδίδουν καρπούς αμφότερες.

Παρόλ’αυτά, είτε πρόκειται για μία σχέση mentor – mentee που αναπτύσσεται σε ψηφιακό επίπεδο είτε όχι, εδώ θα διαβάσεις ιδέες για να βρεις την/ τον κατάλληλο μέντορα για εσένα.

Βρες έναν άνθρωπο, με τον οποίο έχετε κοινές (ή παρόμοιες) αξίες

Νούμερο ένα και με διαφορά, θα έλεγα! Γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό; Επειδή κατά τη διαδικασία του mentoring, εάν οι αξίες σας έχουν μεγάλη απόκλιση, τότε σίγουρα οποιαδήποτε συμβουλή του, θα βρίσκει μέσα σου αντίσταση και τελικά θα απορρίπτεται. Οπότε, εάν βρίσκεσαι στην αναζήτηση μέντορα, αρχικά κοίταξε γύρω σου για ανθρώπους που σε εμπνέουν, και δες πέρα από το αποτέλεσμά τους στον χώρο. Κοίταξε το συνολικό τους lifestyle και αξιολόγησε έαν αυτό είναι κάτι το οποίο θα ήθελες και εσύ στην δική σου ζωή. Εάν κάτι μέσα σου “χτυπάει”, μην αγνοήσεις τη διαίσθησή σου. Αυτός δεν είναι ο κατάλληλος μέντορας για εσένα. Καλό είναι να θυμάσαι ότι ένας μέντορας μπορεί να ξέρει το ΠΩΣ γίνεται κάτι, αλλά εσύ ξέρεις το ΠΟΙΑ είσαι εσύ.

Κοίταξε γύρω σου

Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ο άνθρωπος που χρειάζεσαι, να είναι κάποιος με τον οποίο ήδη συναναστρέφεσαι. Πιθανά ο άνθρωπος που θα σε εμπνεύσει και θα σε καθοδηγήσει, να είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις. Στην περίπτωση που θέλεις σχέση mentoring-συμβουλευτικής καθοδήγησης με κάποιον, δεν χρειάζεται να τον ρωτήσεις εάν “δέχεται να γίνει ο μέντορας σου”. Επιδίωξε, για αρχή, μία συνάντηση. Εκεί χρειάζεται να πας προετοιμασμένη με ερωτήσεις που θα ήθελες να θέσεις. Μπορείς να κλείσεις την συνάντησή σας, θέτοντας ένα πλαίσιο για μία επόμενη, π.χ “Θα μπορούσα, όταν κάνω 1, 2, 3…να ζητήσω μία νέα συνάντηση;” Σημαντικό είναι μετά να αξιολογήσεις την επικοινωνία που είχατε. Έφυγες με θετικά συναισθήματα; Ήταν ένας άνθρωπος πρόθυμος να μοιραστεί μαζί σου γνώσεις; Σε βοήθησε να ξεδιαλύνεις τα ερωτήματά σου; Εάν μετά την συνάντηση, η εντύπωση που αποκόμισες δεν είναι θετική, μην αγνοήσεις την ένδειξη αυτή.

Εάν πάλι είναι κάποιος που θα ακολουθήσεις διαδικτυακά, εκεί οι επιλογές είναι αναρίθμητες. Έχεις όλο τον χρόνο, πριν επιλέξεις κάποιον σαν σημείο αναφοράς για την επαγγελματική σου διαδρομή, να τον μελετήσεις.

Αναζήτησε δίκτυα ή οργανισμούς Mentoring

Εάν στο επαγγελματικό περιβάλλον που κινείσαι, ή στο οποίο θέλεις να μεταπηδήσεις, δεν υπάρχει κάποιος κατάλληλος άνθρωπος να σε καθοδηγήσει, να θυμάσαι ότι υπάρχουν δίκτυα συμβουλευτικής καθοδήγησης. Είναι μία επιλογή, την οποία δεν έχω προσωπικά δοκιμάσει ακόμα. Γνωρίζω, όμως, ότι μπορεί να είναι μία πηγή για να έρθεις σε επαφή με πολύ αξιόλογους και πετυχημένους στο χώρο τους ανθρώπους. Με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρεις τα WoT, IforU που απευθύνονται σε γυναίκες επαγγελματίες ή επιχειρηματίες, και πολλά άλλα ανάλογα με τον χώρο στον οποίο κινείσαι. Σε προτρέπω να αφιερώσεις χρόνο για να κάνεις την έρευνα σου και να δεις τι είναι κατάλληλο για  εσένα.

Επιβεβαίωσε την αξιοπιστία

Είναι, αυτός ο άνθρωπος, όλα όσα διατείνεται πως είναι; Κυρίως αυτό αφορά τους ιντερνετικούς μας μέντορες, με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, αναζητώντας απαντήσεις και καθοδήγηση στο διαδίκτυο. Φυσικά ισχύει και για τις δια ζώσης επαφές με τους μέντορες μας. Καλό είναι να κρατήσεις πάντως, ότι εάν εκείνος/η είναι όλα όσα λέει ότι είναι, και εσύ θα πρέπει να κάνεις όλα όσα λες ότι θέλεις να κάνεις. Η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των λόγων είναι αρετές που αφορούν και τις δύο πλευρές.

Εάν βρήκες το άρθρο χρήσιμο, προώθησέ το σε κάποιον/α που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα γι’ αυτό. Στο επόμενο άρθρο της σειράς Mentoring θα μιλήσουμε για το “Γιατί η συμβουλευτική καθοδήγηση είναι τόσο σημαντική ειδικά για εμάς τις γυναίκες”.

Paraskevi Handwritten Signature

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About the author : Paraskevi Katsanaki