Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός & γυναικεία ενδυνάμωση

Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και ο ρόλος του στην γυναικεία ενδυνάμωση

Έχεις νιώσει ποτέ ότι οι χρηματοοικονομικοί όροι ηχούν στα αυτιά σου σαν ξένη γλώσσα; Τόσο πολύ μάλιστα που κάποιες φορές θέλεις να αφήσεις άλλους να την μιλήσουν για εσένα; Το σημερινό post είναι αφιερωμένο στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό. Πως αυτός επηρεάζει τον τρόπο που εμείς οι γυναίκες αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τη θέση μας μέσα σε αυτό τον κόσμο;

Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός – Τι είναι

Μεγάλο ποσοστό των πολιτών, άνδρες και γυναίκες εξίσου, δεν γνωρίζει τον όρο, οπότε ας ξεκινήσουμε από αυτό.

Ως χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός ορίζεται «ο συνδυασμός ετοιμότητας, γνώσης, δεξιότητας, νοοτροπίας και συμπεριφοράς που είναι απαραίτητα για τη σωστή λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων με στόχο την επίτευξη ατομικής χρηματοοικονομικής ευημερίας» [ΟΟΣΑ].

Σύμφωνα με τις Annamaria Lusardi & Olivia Mitchell η έννοια σχετίζεται με την ικανότητα του ανθρώπου να επεξεργάζεται χρηματοοικονομικές πληροφορίες και να λαμβάνει «τεκμηριωμένες αποφάσεις για τον οικονομικό σχεδιασμό, τον πλούτο, τη συσσώρευση πλούτου, τη σύνταξή του και το χρέος του».

Πιο πρακτικά, ένας εγγράμματος πολίτης είναι σε θέση να λάβει ενημερωμένες αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά του ζητήματα και να κατανοήσει τις οικονομικές επιλογές που έχει. Να μπορεί να προγραμματίσει  το μέλλον του. Τέλος, να μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς διάφορες προκλήσεις της ζωής, όπως π.χ την απώλεια της εργασίας του, ένα έκτακτο γεγονός ή την συνταξιοδότησή του.

Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι μαζί με τον ψηφιακό αλφαβητισμό, ο χρηματοοικονομικός, αποτελεί μία απαραίτητη δεξιότητα για την ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Τι ισχύει σήμερα σε σχέση με τις γυναίκες

Παρότι το φαινόμενο του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού παρατηρείται και στα δύο φύλα, οι γυναίκες διατηρούν μία πρωτιά εδώ. Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Ωστόσο μπορούμε να αναφέρουμε ότι σε αυτό έχουν συμβάλει τα διάφορα κοινωνικά πρότυπα, ή στερεότυπα, ανισότητες που διαμορφώθηκαν παλαιότερα, καθώς και οι διαφορετικοί για κάθε φύλο ρόλοι.

Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός: πως συμβάλει στην ενδυνάμωση των γυναικών

Η οικονομική ενδυνάμωση των κοριτσιών και γυναικών έχει πολλές διαφορετικές πτυχές. Απλώνεται πολύ παραπέρα από απλώς την οικονομική διαχείριση ή τη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Αγγίζει τομείς όπως, την ισότητα των δύο φύλων, την ισότητα στην εργασία και τη μείωση του μισθολογικού, και κατ’ επέκταση συνταξιοδοτικού, χάσματος   που υπάρχει. Αφορά την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής – οικογενειακής ζωής. Καθώς επίσης και την εκπαίδευση των γυναικών σε σχετικά θέματα.

Όπως είδαμε και παραπάνω, οι λόγοι για τους οποίους κάποιες από εμάς, σε κάποια φάση της ζωής μας, πιθανά μένουμε πίσω στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά μας είναι διαφορετικοί. Αξίζει να σημειωθεί,  ότι ξεκινούν να εδραιώνονται από την παιδική ηλικία. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί κάποιου είδους “κληρονομικό δικαίωμα” που πρέπει υποχρεωτικά να κληροδοτήσουμε και στις επόμενες γενιές.

Δεν θα αναφερθώ στις τόσες πολλές περιπτώσεις που έχω δει, όλα αυτά τα χρόνια που συνεργάζομαι σχεδόν αποκλειστικά με γυναίκες, γυναικών που είχαν αφήσει την ευθύνη των οικονομικών τους σε άλλους και κάποια στιγμή κλήθηκαν να διαχειριστούν μεγάλες φουρτούνες με τεράστιο συναισθηματικό και οικονομικό κόστος. [*Μέχρι και την στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο, σε συζητήσεις ακούω “τότε που μεγάλωνα ολομόναχη δύο μικρά παιδιά, δεν ήξερα ότι δικαιούμουν επίδομα από το κράτος, κι έτσι παιδεύτηκα πολύ για να τα βγάλω πέρα.”]

Πρότυπα έμπνευσης & γυναικείας ενδυνάμωσης

Αυτό το άρθρο θα ήθελα να σε παρακινήσει να αναλάβεις δράση και να επενδύσεις στην χρηματοοικονομική σου εκπαίδευση. Όχι να σε θέσει σε ρόλο “θύματος” και αδράνειας ή πίκρας για ό,τι μπορεί να έχει γίνει στο παρελθόν.

Γι’ αυτό το λόγο,  θα σου μιλήσω για τις απίθανες γυναίκες που έχω γνωρίσει, οι οποίες ανέλαβαν τα ηνία της οικονομικής τους κατάστασης. Πρόκειται για γυναίκες που τις διακρίνεις από μακρυά. Γυναίκες, οι οποίες ξεχειλίζουν από την αυτοπεποίθηση ότι εκείνες διαμορφώνουν το οικονομικό μέλλον τους. Μάλιστα, ακόμα και αν δεν ζουν ένα ευοίωνο παρόν, πιστεύουν στην ικανότητα τους να δημιουργήσουν ένα ευοίωνο μέλλον.

Είναι εκείνες οι γυναίκες που νιώθουν δημιουργικές, αυτόνομες και ανεξάρτητες.  Ακριβώς για αυτό, δημιουργούν σχέσεις δομημένες στη συνειδητή επιλογή και όχι την εξάρτηση. Είναι οι γυναίκες που στηρίζουν και άλλες γυναίκες και μοιράζονται όλη τους τη γνώση και την εμπειρία [Mentoring #4 – Πως συμβάλλει στην γυναικεία ενδυνάμωση]. Και που με το δικό τους μικρότερο ή μεγαλύτερο αποτύπωμα, διακόπτουν τον φαύλο κύκλο των στερεότυπων και διάφορων άλλων κατάλοιπων, φερμένων ως εδώ από κάποιο σκοτεινό χρονοντούλαπο.

Επίλογος

Πολλοί υποστηρίζουν πως το χρήμα δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο. Το χρήμα μπορεί να μην είναι το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο, επηρεάζει όμως όλα όσα είναι σημαντικά για εμάς. Επηρεάζει την υγεία, τη μόρφωση και την συνολική ποιότητα της ζωής μας. Το κυριότερο; Μπορεί να μας φέρει μπροστά σε ακόμα περισσότερες προσωπικές επιλογές. Η δημιουργία περισσότερων προσωπικών επιλογών είναι και ο λόγος που γράφω σήμερα αυτό το άρθρο.

Πιστεύω ότι αξίζει να ασχοληθεί μία γυναίκα σήμερα, εν μέσω όλων αυτών των κρίσεων και απαιτήσεων, με την οικονομική της επιμόρφωση και να μάθει ό,τι χρειαστεί, ώστε να εξασφαλίσει μία οικονομικά ασφαλή ζωή για την ίδια και την οικογένεια της.

*Thank you note*

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα “Μαθήματα Οικονομίας”. Στόχος τους να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να ασχοληθούν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με τα οικονομικά τους. Συμμετείχα σε αυτό με μεγάλη χαρά ως εκπαιδεύτρια και αποκόμισα και η ίδια πολλές γνώσεις.

Ευχαριστώ θερμά τον οργανισμό WomenOnTop για την υλοποίηση του έργου. Πολύτιμος είναι ο Οδηγός Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού που έφερε στα χέρια μας [αποτέλεσε μία από τις πηγές για το συγκεκριμένο άρθρο].  Ευχαριστώ θερμά και για το συνολικό έργο του στην επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην αγορά εργασίας.

Ραντεβού στο επόμενο post. Μέχρι τότε, καλή συνέχεια σε ό,τι καταπληκτικό ετοιμάζεις.

Paraskevi Handwritten Signature

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

About the author : Paraskevi Katsanaki